Cukkinis pite SK |
A recept egy amerikai skanzen szakácskönyvéből az "Old Sturbridge Village Cookbook"-ból származik. Igen, cukkiniből is el lehet készíteni, nagyon finom és nem zöld :))
Bár én nem teljesen így készítettem (a saját bevált pitetésztámat, használtam és kristálycukrot a töltelékhez) én mégis az eredetit tenném közzé, amit aztán bátran lehet változtatni, saját lehetőségeitekhez, ízlésetekhez igazítani. A mennyiségeket az amerikaiak csészében adják meg, ami kb 2,5 dl-nek felel meg.
hozzávalók a tésztához: 1 csésze átszitált teljes kiőrlésű liszt, vagy 1,5 csésze rozslisz (a mennyiség az átszitálás utánra vonatkozik), 1/4 csésze vaj, 3 EK hideg víz. A tészta 22,5 cm átmérőjű pitetálhoz elég.
hozzávalók a töltelékhez: egy kisebb tök, 2-4 tojás (minél több tojást használsz, annál gazdagabb lesz a töltelék), 2 csésze tej (plusz tojásonként 1/4 csészével csökkentsd a mennyiségét), fél csésze melasz, csipet só, 2 EK fahéj, 1 EK gyömbér, fél citrom reszelt héja
elkészítése: hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, daraboljuk fel és fedő alatt kevés vízben főzzük puhára. Amíg a tök megfő, el lehet készíteni a tésztát* és kibélelni vele az edényünket. A tököt pürésítsük és mérjünk ki 2 csészényit a töltelékhez (a maradék lefagyasztható) Verjük fel a tojást a tejjel, adjuk hozzá a tököt, a melaszt, sót, fahéjat, gyömbért és citromhéjat. Jól keverjük ki. Öntsük a tésztába. 200 fokra sütőben sütjük 15 percig, majd a hőfokot lecsökkentjük 180 fokra és még 30 percig sütjük tovább, illetve addig majg a töltelék megszilárdul. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
* a tészta a következőképp készül: negyed csésze lisztet és 1 EK vajat tégy félre. A maradék vajat morzsolt szét a liszttel, add hozzá a vizet és gyúrj belőle tésztát. A tésztát nyújtsd ki, a félretett vajból kenj a tésztára és szórd meg liszttel, masjd tekerd fel a tésztát és nyújtsd ki megint. Ezt a műveletet négyszer ismételd, aztán lehet kibélelni a tálat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése