Néha elgondolkodtat, hogy mennyire megváltozott az időjáráshoz való viszonyom, amióta gazdálkodásra adtam a fejem. Például örülök az esőnek, pár nap hűvösebb időnek nyáron is. Hűvösebb időben nem csak hogy kellemesebb a kinti munka, de a szabadtéri programok köre se csak a strandolásra szűkül. Ma hajnalban miután három kakast kiiktattam az állományból, szabad tűzön főztem meg az egyikből a pörköltet. A minap pedig szalonnát sütöttünk és mályvacukrot.(marshmellow); hiszitek, vagy nem, először használtuk a tűzrakóhelyet amióta itt lakunk.
Utóbbi eseményről làthatjàtok "képriportunkat" hátha kedvet kaptok ti is hozzá. Akinek nincs saját kertje, több helyen is talál kijelölt tűzrakóhelyet, elsősorban kirándulóhelyeken, de emlékeim szerint a
Szikin is, ami egy nagyon klassz, családbarát strand itt a közelünkben. A nagyon klasszt úgy ell érteni, hogy majdnem pont ugyanúgy néz ki mint gyerekkoromban, de tiszta, kellemes nyugis, stbstb, meg kell nézni. A legkisebbeknek még nem biztos, hogy kell a kezébe adni nyársot, lehet, hogy nem is fog nekik tetszeni a füst, meg a meleg. De ez nem baj, attól még ugyanúgy részei lehetnek az élménynek.
|
Mindenki süt, majdnem
|
A frankó szallonnasütés hozzávalói: friss lágy kenyér (nem ipari toast mint a képen), füstölt kenyérszalonna beirdalva és persze lilahagyma.
|
A kisült szalonnazsírt a hagymás kenyérre csepegtetjük. |
A mályvacukrot pedig úgy sütjük, hogy épp csak egy kicsit megolvasztjuk, megpirítjuk a nyársunkon, amitől kellemesen nyúlós meleg lesz; lehet ún. s'more-t (ejtsd: szmór) készíteni, ami lényegében annyi, hogy a megolvazztott mályvacukrot egy szelet csokival két mézes keksz közé tesszük. Ez önmagában, szalonnasütés nélkül is lehet tábortüzes programpont.
Es persze lehet énekelni, beszélgetni, mesélni, mesét olvasni. Ha pedig nem fér bele már a pocakba a sok legyártott zsíroskenyér, nincs jobb a másapos szalonnánál reggelire.
|
Ami jó, az jó |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése