Hát hogy is írhatnék a fügéről amikor beért a kékfrankos! Ez persze nálunk olyan rettenetes nagy ovációval nem jár, hisz a háromnegyed sor szőlőnket 1 óra alatt leszedtük Rankoval és persze Kassiával. (Kassia a mi husky lányunk aki nemrég vette birtokba a számára kialakított kennelt és úgy tűnik jól érzi magát új otthonában.) Persze Misi bácsiéknál ott voltak a gyerekek és unokák is, de nekik rengeteg szőlőjük van, amit --itt az Alföldön --Mihály napjától kezdve illene leszüretelni.
Réges- rég a szüret amolyan társadalmi eseménynek számított, de ma is ki lehet csábítani a rokonokat, barátokat a szőlőbe. Az együtt végzett munka, bolondozás és persze a bográcsgulyás meg a must kedvéért.
A mi szőlőkből idén sem lesz bor. Mikor megláttam mennyibe kerül egy műanyag hordó, rövid konzultáció után Rankóval eldőlt, hogy szőlőlé, illetve zselé készül majd. A bor készítés sem túl bonyolult. Jövőre talán nekiugrunk. Szőlőlevet úgy készítek, hogy lebogyózom a szőlőt, leturmixolom, átszűröm. Utána a levet 10 percig forralom, üvegekbe töltöm és száraz dunsztba teszem. Tartósítószert nem használok, így sajnos előfordul, hogy egy-egy üveg megpenészedik. Igazán tiszta üvegnél azonban ennek a veszélye jelentősen lecsökken.
Még vár rám 3 rekesz szőlő és egy vödörnyi. Mostanában olyan napokat élünk, hogy hol idő, hol energia nem marad a bogyózgatásra. Ez várható is volt, és a szőlő rendes jószág, pár napot enged lazítani.
Nem beszélve arról, hogy közben tele lett a terasz asztal paradicsommal. Azt is be kell főzni, lett is belőle 8 liter. Egy tanácsot azonban fogadjatok meg. Az éves bénasági roham ne paradicsom befőzés előtt jöjjön rátok. Értem ezen azt például, mikor én reggel elvágom az ujjam egy műanyag dobozzal, majd délután egy papírral máshol. Nos az ilyen kis, szemmel alig látható vágásokat nagyon csípi a paradicsomlé. A paradicsomot úgy főzöm be, hogy megy bele minden. Magja, húsa, héja-persze leturmixolva. Semmilyen fűszert nem teszek bele, azt lehet utólag is. Ezt aztán lehet csak úgy iszogatni is, gyors paradicsomleves is készülhet belőle és nem utolsósorban isteni Bloody Mary.
A befőzéssel pedig kihagytam két napot, de sebaj, legalább a csicsóka virágzik ;)
![]() |
| Kassia ellenőrzi a minőséget |
Réges- rég a szüret amolyan társadalmi eseménynek számított, de ma is ki lehet csábítani a rokonokat, barátokat a szőlőbe. Az együtt végzett munka, bolondozás és persze a bográcsgulyás meg a must kedvéért.
A mi szőlőkből idén sem lesz bor. Mikor megláttam mennyibe kerül egy műanyag hordó, rövid konzultáció után Rankóval eldőlt, hogy szőlőlé, illetve zselé készül majd. A bor készítés sem túl bonyolult. Jövőre talán nekiugrunk. Szőlőlevet úgy készítek, hogy lebogyózom a szőlőt, leturmixolom, átszűröm. Utána a levet 10 percig forralom, üvegekbe töltöm és száraz dunsztba teszem. Tartósítószert nem használok, így sajnos előfordul, hogy egy-egy üveg megpenészedik. Igazán tiszta üvegnél azonban ennek a veszélye jelentősen lecsökken.
Még vár rám 3 rekesz szőlő és egy vödörnyi. Mostanában olyan napokat élünk, hogy hol idő, hol energia nem marad a bogyózgatásra. Ez várható is volt, és a szőlő rendes jószág, pár napot enged lazítani.
![]() |
| Tudtátok, hogy a csicsókának ilyen szép virága van? |
A befőzéssel pedig kihagytam két napot, de sebaj, legalább a csicsóka virágzik ;)


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése