Nos, ezt a bejegyzést azért kapjátok tőlem kedves olvasóim, mert én nagyon hálás vagyok a krémleveseknek. Hálás vagyok a krémlevesek feltalálójának és nem utolsósorban hálás vagyok Beának, kedves volt osztálytársamnak, aki már csak a cukkini-krémleves megemlítésével ihletet adott nekem egy jelentős probléma megoldására: gyermekeim nem szeretik a zöldségleveseket, párolt zöldségeket illetve a zöldséget bármilyen darabos formában.
 |
| Ugye milyen guszta? |
Tudom, hogy sokan küzdenek hasonló problémával, ezért teszem közzé eme bölcselkedéseimet: 1. Ranko szerint a gyerekek mindent megesznek csak legyen sós és ropogós. 2. A gyerekek nem a zöldségek ízétől ódzkodnak, hanem a textúrájától, kinézetétől, stb. 3. A rohadt életbe, minektermelemasokzöldségetéskülönbeniskellavitamin!!!
 |
| mmmm!!! |
Fentiekből következik, hogy krémlevest kell csinálni pirított kenyérkockával. A kenyérkockához legjobb a szeletelt kenyeret amolyan "kockákra" felvagdosni-tépni, olajjal meglocsolni, ételízesítővel vagy fűszersóval meghinteni és kioajozott tepsibe szétteríteni. Utána berakni a sütőbe arra a fokozatra amin pirítani szoktál (ez az én gázsütőmön a 6-os fokozat) és mondjuk 10 perc után átforgatni, és adni neki még tíz percet. A lényeg, hogy ne szenesítsd el :P
 |
| művészi alkotás |
Ami magát a leves illeti, gyakorlatilag bármiből lehet csinálni, nyilván nem mindenből érdemes vagy gusztusos. Például káposztakrémlevest, vagy paprikakrémlevest nem nagyon tudnék elképzelni és vétek lenne a ysenge friss zöldborsót leturmixolni. De cukkiniból hagymával ízletes első fogás sülhet ki, a karfiol, brokkoli borssal, szerecsendióval mennyei, a öregecske zöldborsót pedig elég leveskockával megfőzni és utána pépesíteni.
 |
| ez itt kérem szépen brokkoli |
A leves elkészítési módja egyszerű. Megfőzöd, leturmixolod (turmixgépben, botmixerrel), ha más nincs áttöröd krumplinyomón. Ezzel a zöldborsó esetében például tulajdonképpen kész is vagy, mert eleve egy krémes állagú levet fogsz kapni a pépesítés után. Az ízen lehet lágyítani savanyítani tejföllel, főzőtejszínnel utóbbi esetén az állag is selymesebbé válik. Egy cukkini krémleves esetében viszont muszáj habarást vagy rántást készíteni hiszen az pépesített zöldséglevesünk még messze nem lenne krémes enélkül. Praktikus a levest még a turmixolás előtt behabarni, hogy a végén tuti biztos csomómentes levest kapjunk.
 |
| már a színe is étvágygerjesztő |
A net persze tele van jobbnál jobb receptekkel, én magam a céklakrémlevessel kacérkodok és hát nem csak a zöldségekből, de a gyümölcsökből is készülhet nem csak darabos, hanem krémesített üdítő, hideg fogás.
Jó étvágyat, jó kísérletezést kívánok nektek. Mivel nekem most nem álltak rendelkezésre jól sikerült fotóim, idegen tollakkal voltam kénytelen ékeskedni (melyek no lám! remek leves receptekhez vezetnek benneteket):
Spárgakrémleves
Brokkolikrémleves
Sütőtök krémleves
Brokkolikrémleves és egyéb krémlevesek
Paradicsomkrémleves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése